8 noiembrie: Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri
Soborul Sfântului Arhanghel Mihail și al tuturor puterilor cerești, adică Arhanghelii Gavriil, Rafail, Varahil, Gudiil, Salateil și Uriil, a fost stabilită la începutul secolului al IV-lea de Sinodul de la Laodiceea, care s-a reunit cu mulți ani înainte de Primul Sinod Ecumenic. Cel de-al treizecișicincelea canon al Sinodului de la Laodiceea a condamnat și denunțat ca eretică venerarea de îngeri ca zei și conducători ai lumii, și a afirmat venerarea lor potrivită.
Sărbătoarea a fost consacrată în noiembrie, a noua luna după martie ( cu care începea anul în timpuri străvechi), întrucât existau nouă ranguri de îngeri. A opta zi a lunii a fost selectată pentru soborul acestor Arhangheli deoarece Ziua Judecați de Apoi era numită a opta zi de către Sfintii Părinți. După sfârșitul acestei epoci (caracterizată de cele șapte zile ale Creației), va veni o altă zi, și, atunci, "Când va veni Fiul omului în slava Să, cu toţi sfinţii îngeri, va şedea pe scaunul de domnie al slavei Sale" (Matei 25:31).
Rangurile angelice sunt divizate în trei ierahii: cel mai înalt, cel mijlociu și cel mai de jos. Cea mai înaltă ierarhie include serafimii, heruvimii și tronurile.
Serafimii au șase aripi (Isaia 6:2), starea cea mai apropiată de Sfânta Treime. Ei au câte " o sabie învăpăiată" (Geneza 3:24), și aprind dragostea pentru Aceasta în alțîi.
Heruvimii, strălucind, au mai mulți ochi (revărsând iluminare, înțelegere) (Geneza 6:2), și stau înaintea Domnului după serafimi. Ei strălucesc cu lumina cunoașterii lui Dumnezeu și lumina cunoașterii tainelor lui Dumnezeu. Prin ei este revărsată cunoaștere și mințile oamenilor sunt iluminate astfel încât ei să-l poată cunoaște pe Dumnezeu și să vadă slava Sa.
Tronurile (Coloseni 1:10) stau sub heruvimi, purtând misterios și de neînțeles pe Dumnezeu prin grația dată lor pentru slujirea acestora. Ele sunt conducătoare ale justiției lui Dumnezeu, dând tribunalelor, regilor și altora capacitatea pentru judecata dreaptă.
Ierarhia angelica de mijloc constă din trei ranguri : Dominioanele, Puterile și Autoritățile.
Autoritățile (1 Petru 3:22, Coloseni 1:16) au autoritate asupra diavolului. Ele protejează oamenii de ispite demonice și împiedică demonii să facă rău oamenilor, așa cum își doresc. Totodată, sprijină asceții și îi păzesc, în lupta cu gândurile rele.
Cea mai de jos ierarhie include trei ranguri: Principalitățile, Arhanghelii și Îngerii.
Principalitățile (Coloseni 1:16) stăpânesc îngerii de mai jos, învățându-i în îndeplinirea poruncilor lui Dumnezeu. Ele veghează asupra pământului națiunilor și oamenilor. Principalitățile instruiesc oamenii să îi onoreze pe cei în autoritate, conform situațiilor lor. Ele îi învață pe cei în autoritate să-și folosească poziția nu pentru gloria personală și câștigul personal, ci pentru a-l onora pe Dumnezeu și a răspândi Cuvântul Lui, pentru beneficiul celor de sub ei.
Arhanghelii (1 Tesalonieni 4:16) sunt mesageri ai marilor și minunatelor vești. Ei revelează prorociri ale tainelor credinței. Iluminează oamenii pentru a cunoaște și înțelege voia lui Dumnezeu, răspândesc credința în Dumnezeu printre oameni, aducând în mințile lor lumina Sfintei Evanghelii.
Îngerii (1 Petru 3:22) sunt în rangul cel mai de jos al ierarhiei cerești, și cei mai apropiați de oameni. Ei revelează tainele cele de mai jos ale lui Dumnezeu și intențiile Sale, călăuzind oamenii către o viață virtuoasă și sfântă. Îi sprijină pe cei care rămân de neclintit și îi ridică pe cei căzuți. Nu ne abandonează niciodată și sunt mereu pregătiți să ne ajute, dacă ne dorim asta.
Toate rangurile Puterilor Cerești sunt numite îngeri, deși fiecare își are propriul nume și importanță prin virtutea serviciilor lor. Domnul se revelează celor mai înalte ranguri, iar acestea le informează pe cele inferioare.
Din toate cele nouă ranguri, Domnul l-a numit pe Sfântul Arhanghel Mihail (numele lui însemnând în ebraică "care este asemeni lui Dumnezeu"), servitorul credincios al lui Dumnezeu, ca și comandant de frunte. El i-a alungat din Ceruri pe arogantul Lucifer și alți îngeri revoltați. Mihail a adunat rangurile îngerilor și a strigat, "Fie să stăm drepți înaintea Creatorului nostru, și să nu facem ceeea ce îl nemulțumește pe Dumnezeu!"
Potrivit tradiției bisericii și slujbelor bisericești pentru Ahanghelul Mihail, el a participat la multe alte evenimente din Noul Testament.
În decursul drumului israeliților în Egipt, el a mers înaintea lor ca un stâlp de nori ziua, și ca un stâlp de foc noaptea.
Prin el s-a manifestat puterea lui Dumnezeu, anihilând egiptenii care erau în urmărirea israeliților. Arhanghelul Mihail a apărat Israelul în toate nenorocirile acestuia.
I-a apărut lui Iosua și i-a revelat voia lui Dumnezeu la Ierihon (Iosua 5: 13-16). Puterea lui s-a evidențiat și în nimicirea a 185.000 de soldați ai împăratului asirian Senacherib (4 / 2 Împărați 19:35) și, de asemeni, în protejarea celor 3 Sfinți Tineri Şadrac, Meşac şi Abed-Nego în cuptorul lor în flăcări pentru refuzul lor de a venera un idol (Daniel 3: 22-25).
Prin voia lui Dumnezeu, Sfântul Mihail l-a dus pe prorocul Avacum (2 decembrie) de la Iudeea în Babilon, pentru a-i da hrană lui Daniel în vizuina leilor (Daniel 14: 33-37).
Arhanghelul Mihail a avut o dispută cu diavolul pentru trupul Sfântului Proroc Moise (Iuda 1:9).
Sfântul Mihail și-a arătat miraculos puterea când a salvat un tânăr aruncat în mare de hoți, cu o piatră legată la gât, de pe muntele Athos.
Sfântul Mihail este invocat pentru protecție față de invazia dușmanilor , față de război civil, și pentru apărarea de dușmani pe câmpul de lupta. El înfrânge toți inamicii spirituali.
Sfânta Scriptură și tradiția ne dau numele Arhanghelilor:
- Gavriil (Gabriel): tărie (putere) a lui Dumnezeu, vestitor și servitor al omnipotenței divine (Daniel 8:16, Luca 1:26). El anunță tainele lui Dumnezeu.
- Rafael: vindecătorul lui Dumnezeu, însănătoșind infirmitățile omenești .
- Uriel: focul sau lumina lui Dumnezeu, iluminatorul. Ne rugăm la el pentru a-i ilumina pe cei cu minți întunecate.
- Selafiel: rugăciunea lui Dumnezeu, îndemnând către rugăciune. El se roagă lui Dumnezeu pentru omenire.
- Iehudiel: slăvitorul lui Dumneeu, încurajând efortul pentru slava lui Dumnezeu și intermiedând pentru răsplata eforturilor.
- Barahiel: împărțitor al binecuvântărilor lui Dumnezeu pentru fapte bune, cere miluința Domnului pentru oameni.
- Ieremiel: Inălțătorul la Dumnezeu.
Fiecare om are un înger păzitor (Matei 18:10) și fiecare națiune, de asemeni, își primește un înger păzitor de la Dumnezeu (Daniel 10:13).
7 noiembrie: Sfințîi 33 de Mucenici din Melitena
Niciun comentariu: